B2-vitamin

B2-vitamin
B2-vitamin

B2-vitamin

B2-vitamin (Riboflavin)

Jellemzés: 1879-ben a tudósok figyelmesek lettek egy, a tejsavóban megtalálható zöldessárga anyagra, amelyet a színe után flavinnak neveztek el. Az évek során többször is izolálták a vitamint, de pontos biokémiai funkcióira az 1930-as évekig nem derült fény. 1935-ben Kuhn és Paul Karrer munkacsapata előállította laboratóriumában és meghatározta szerkezetét. A riboflavin elnevezést Karrer-től – egy svájci Nobel-díjas biokémikustól – kapta, amely egyrészt a színére, másrészt a kémiai szerkezetét alkotó öt szénatomos molekulára utal. A B2-vitamin vízben oldódó vitamin. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó úgynevezett széles spektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energia-felvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál. Különböző anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesz részt és nélkülözhetetlen a sejtlégzéshez, vagyis a sejtek oxigént igénylő folyamataihoz.


Forrás: tej, máj, tojás, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek, feketeáfonya, marhahús, hal, avokádó, gomba.

Általánosan ajánlott: a zsírsavak lebontásához, szénhidrátok anyagcseréjének segítése, szöveti légzés, méregtelenítéshez, nyálkahártyák épségéhez, és a vas hasznosításában (hemoglobin-képzés). A B2-vitamin jó hatással van a növekedésre és a szaporodásra, a haj, a bőr és a köröm pedig egészségesebb lesz tőle. A szem fáradtságának kitűnő ellenszere, a látást is javítja. Több fontos vegyület anyagcseréjében is részt vesz. Gondoskodik az egészséges bőrről és az erős körmökről, jót tesz a látóképességnek, és fényessé varázsolja az ajkakat. A B2-vitamin szintén fontos bőrünk egészségének megóvása érdekében. A fehérje lebontásához szükséges, fontos szerepet tölt be a szöveti légzésben és a méregtelenítésben.

Vegetáriánusok, várandós hölgyek vagy szoptató anyák, illetve fogamzásgátló tablettát, antibiotikumot vagy pszichiátriai gyógyszert fogyasztók szervezetének sokkal több a napi szükséglete. Az alkohol csökkenti a riboflavin felszívódását.

Hiány: B2-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik. Hiánya miatt ugyanis a faggyúmirigyek elzáródnak és begyulladnak, ennek következtében pedig óhatatlanul előbújnak a pattanások.

Túladagolás: B2-vitamin túladagolás vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.

Forrás: Vitamin ABC gyógyulás táplálékkiegészítőkkel – Kürti Gábor – Zen Kiadó – ISBN: 978-615-5171-37-6; 2015

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: pinterest
Pinterest
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szólj hozzá, vitassuk meg:

Kapcsolódó, hasonló cikkek:

Oregánó olaj

Oregánó olaj

Jellemzés: Az oregano, vagy más néven szurokfű mediterrán területen őshonos növény megtalálható Európa, Ázsia mérsékelt szubtrópusi övezeteiben. Észak-Amerikába telepesek által

Tovább olvasom »
Alfa-zsírsavak

Alfa-zsírsavak

Jellemzés: Az 1950-es években a tudósok felfedezték, hogy a sokoldalú alfa-zsírsav a különböző enzimek működését elősegítve felgyorsítja a szervezetben az

Tovább olvasom »
Aminosavak

Aminosavak

Jellemzés: Az emberi testben lévő fehérjéket aminosavak építik fel. Az aminosavak az élethez létfontosságú szerves vegyületek. Főként szénből, hidrogénből, oxigénből

Tovább olvasom »



Tetejére görgetés